Història

La Mostra de Trufa Negra de l’Alt Maestrat és una fira monogràfica que se celebra cada any, de forma itinerant, en els municipis de Benassal, Culla, Catí i Albocàsser. És una de les més antigues d’Espanya; potser, l’única que el superi en antiguitat és la que se celebra anualment a Sarrión (Terol). Amb això, ens podem fer una idea del recent de la divulgació i cultura de la trufa i tubericultura. Encara que aquest fong s’ha desenvolupat a les nostres terres des de l’antiguitat, no es va començar a aprofitar, en tota la península, fins fa tan sols seixanta o setanta anys. Les plantacions del nostre territori amb planta micorizada més grans no superen, en cap cas, els trenta anys.

Amb tan apenes vint-i-cinc anys el sector econòmic que envolta el món de la trufa i la tubericultura s’ha desenvolupat enormement; han aparegut empreses que es dediquen exclusivament, o bé a la producció de planta i / o substrats per aportacions a pous, o bé a sistemes de reg, o bé a la comercialització del preuat fong i l’elaboració de productes amb aquest. La comarca de l’Alt Maestrat no és una excepció a aquesta realitat. Són moltes les famílies que contemplen la tubericultura com un mitjà per aconseguir una renda complementària, en uns terrenys que en moltes ocasions són marginals i no aptes per a la implantació d’altres cultius. D’altra banda, es tracta d’una activitat econòmica totalment respectuosa amb el medi ambient, sostenible i desitjable per a terrenys abandonats o amb un altre cultiu.

A la primera edició de la mostra els estands de la fira no eren més de deu (incloent els de l’organització …). Any rere any, tant el número d’expositors com el d’assistents a la mateixa ha crescut espectacularment, consolidant-se i convertint-se en referència dins el món de la trufa. Tant els consumidors coneixedors i amants d’un producte tan emblemàtic i excepcional, com els que volen acostar per primera vegada, un públic més familiar i d’oci; tant truficultors com tècnics i científics, i comercialitzadors del fong, es donen cita anualment en un esdeveniment que està aconseguint els seus objectius. Està posant en valor un recurs del nostre territori fins fa relativament molt poc temps completament desconegut en el seu propi àmbit, i teixint una xarxa d’iniciatives al seu voltant que poden possibilitar la fixació de població a les nostres comarques.

XX Mostra de la Trufa Negra de l ‘Alt Maestrat a Culla

Culla està situat a l’interior de la província de Castelló, a la comarca de l’Alt Maestrat. És un dels majors productors del món d’aquests fongs silvestres tant a l’estació d’hivern com en la d’estiu. Un territori especialment privilegiat per la composició del seu terreny, altitud i climatologia, per al desenvolupament de la Tuber Melanosporum.

Aquesta edició de la mostra se celebrarà els dies 24 i 25 de febrer de 2024. El recinte firal estarà obert al públic, amb una exposició d’empreses vinculades al sector. A més, el dissabte dia 4 es desenvoluparà una jornada tècnica amb ponències, així com un showcooking amb Tuber Melanosporum, per a tots els assistents. Diumenge dia 25 els protagonistes seran diversos concursos i demostracions.