Benassal

Benassal conserva intacta la trama primitiva de carrerons en el seu casc històric, amb les vivendes típiques d’arquitectura popular amb arcs, escuts d’armes i adornats balcons.

A la part més alta del nucli antic s’assenta el conjunt denominat La Mola del segle XIII, amb una portalada i part de l’antic castell. En l’actualitat, aquest edifici alberga l’Oficina de Turisme, el Museu Arqueològic de l’Alt Maestrat i la Fundació Carles Salvador.

Benassal és una de les noves seus ‘La Llum de la Memòria’, juntament a Castellfort, una gran iniciativa cultural impulsada per la Diputació de Castelló amb l’objectiu de recuperar, divulgar i posar en valor la millor col·lecció d’art sacre de la província. Dos col·leccions inèdites que ha revolucionat turística i culturalment les comarques de l’Alt Maestrat i els Ports. Les dos exposicions que componen La Llum de la Memòria estan formades per 40 peces d’arqueologia, escultura, pintura, orfebreria, paper i gravats provinents de 27 institucions diferents de la província i de la Diòcesi de Sogorb-Castelló i Tortosa. A més, el recorregut històric comprèn des làpides romanes del jaciment ‘Los Cabañiles’ de Zucaina, a creus gòtiques del segle XV o dibuixos del segle XVIII propietat de la Reial Fàbrica de l’Alcora.

A només dos quilòmetres del nucli urbà se situa la Font d’En Segures, amb el brollador i el balneari, on la qualitat i les propietats del seu aigua mineromedicinal és coneguda des de temps immemorials.

Molt a prop també hi ha el Paratge Natural Municipal del Rivet. Es tracta d’un magnífic bosc de roure valencià i carrasques on s’aprecien unes fantàstiques vistes del terme municipal. Aquest paratge és molt apreciat pels veïns de Benassal i constitueix un lloc per estar en contacte amb la natura.